Juriul competitiei internationale

Juriul ALPIN FILM FESTIVAL 2021
Alegeți unul dintre opținile de mai jos.

Juriul competiției românești

Dite Dinesz

Dite Dinesz este unul dintre jurnaliștii foarte apreciați din România. Este moderator, producător, redactor și realizator al unei serii de programe derulate pe TVR. Este, totodată, un om atașat de cultură, de puterea comunităților locale, de munții și pădurile României și de toți cei care locuiesc la înălțime. Credința ei puternică este că “Viața e o potecă!” Practic, din 2005, Dite este realizatorul unei serii documentare multi-premiate – Izolați în România, care a adunat peste 150 de povești de viață ale celor ce trăiesc, izolați, în munții României.

Dite este și reporterul emisiunii, și tot ea străbate potecile, în căutarea oamenilor dragi, a prieteniei și omeniei din vârf de creastă. Dovadă că demersul ei journalistic este apreciat este și cel mai recent premiu international obținut pentru filmul documentar „Cum am trăit într-o pădure” – Marele Premiu la Gala Prix CIRCOM 2021. Mereu, între proiectele ei de viitor, se numără scrisul, realizarea unor noi episoade, și reîntâlnirea cu oamenii “de sus”, locuitorii cătunelelor izolate din munți, pe potecile aproape uitate de lume din Caraș, Hunedoara, Vrancea, Neamţ, Suceava, Năsăud sau Harghita.

Bernard Houliat

Bernard Houliat este o personalitate si un personaj cu o vasta si pretioasa experienta in civilizatia si culturala montana. A fost ghid montan in Pirinei si Spania, ghid si creator de ture de călătorie pentru prestigioasa Agentie Terre d’Aventure . Coordonator pentru programul PHARE Turism rural in Romania al U.E. , Profesor asociat la Universitatea din Pau – Franta . A fost Directorul Centrului Cultural Francez din Cluj si Directorul Alliance Francaise din Lvov Ucraina . Este specialist în biodiversitate și in civilizatie montana ( peste 30 de ani de activitate ). Consilier pentru agentii de turism de aventura si turism cultural . O organizat numeroase evenimente cinematografice fiind un excellent cunoscator al filmelor dedicate muntelui si aventurii. Scriitor si jurnalist cu multe articole despre munte si mai ales despre Romania pentru presa internationala. Autorul „Guide de la Roumanie” in celebra colectie de ghiduri turistice „Guides bleus évasion” (Hachette 2004 si 2006).

Pasionat de literature , schi fond , drumetie Bernard Houliat este o enciclopedie in ceea ce priveste civilizatia muntelui , un pur si admirabil om de cultura.

Tim Vercauteren

Tim Vercauteren este un belgian care a ales să trăiască în munții României. Spune despre el că s-a infectat cu microbul alpinismului în 2002, în fața celui mai înalt perete de escaladă din Belgia – Freyr, lângă Denant – iar de atunci a explorat multe stiluri de cățărare. Pentru el, alpinismul nu e echivalentul dobândirii de prestigiu, ci reprezintă modalitatea perfectă pentru a petrece timp în natură și pentru a-și explora propriile limite, fără, însă, a stabili obiective prea mari.

A călătorit în Franța, Germania, Italia, Elveția, Spania, Irlanda, Maroc, Slovacia, China, Filipine sau Brazilia, însă a ales să se stabilească într-un sat din județul Brașov. A practicat până acum parașutism (skydiving), basejumping, combo basejumping, schiul și schiul fond, paragliding-ul, pentru care și studiază acum pentru a-și lua licența.

Aventurier înnăscut, Tim adoră să își documenteze propriile escapade și, de aceea, filmează și editează materiale video. Are un mare respect pentru toate echipe de filmare care documentează filme documentare și de docu-ficțiune în întreaga lume și care reușesc să capteze cele mai captivante cadre, mai ales din timpul escaladelor asigurate în coardă, pentru ca apoi să realizeze filme năucitoare care îți taie respirația.

Juriul competiției internaționale

Felicia Enache

Felicia Enache este Președinta Asociației Ghizilor Montani din România (2006), Maestru emerit al sportului în alpinism (2007). Între 1977-1990 câștigă 5 titluri de campioană națională la individual și pe echipe. Participă alături de Gh. Enache la realizarea, în premieră, a unor trasee cu grad maxim de dificultate: Coțofana, Catrinel, Pantera Roz.

În 1990, în cadrul unei expediții românești în Caucaz, urcă pe vârfurile Djantugan (3994m), Gumaci (3918m) și Elbrus (5642m). În anul următor, în Pamir, reușește ascensiunea a două vârfuri de peste 7000m: vârful Lenin (7134m) și Korjenevski (7105m), fiind prima alpinistă din România care a cucerit (1991) două vârfuri de peste 7000m. În 1993 a participat la expediția românească în munții Thian-Shan, atingând altitudinea de 7000m pe vârful Pobeda Mică.

În 1997, în Cordiliera Blanca (Peru), escaladează în premieră românească vârfurile Alpamayo (5947m), și Huascaran (6768m). În 2008 escaladează pe ruta nordică vârful Khan Thengri (7010m) din munții Thian Shan, împreună cu echipa compusă din Catrinel Enache, Cristina Pogăcean și Mihnea Prundeanu. În 2011, reușește, în premieră națională feminină, escaladarea solitară a vârfului Cho Oyu (8201m), fără oxigen suplimentar. Din 2006 este președintă a Asociației Ghizilor Montani din România.

Alexandru Pâun

Alexandru Pâun este Președintele Clubului Alpin Roman. Membru în Consiliul de Conducere al Asociației Ghizilor Montani din Romania. Membru în Comisia de Gheata a Uniunii Internaționale a Asociațiilor de Alpinism. Ghid Montan Acreditat.
Alex este implicat în dezvoltarea sucursalei Brașov a Clubului AlpinRomân.Organizatorul a numeroase scoli și tabere de alpinism în cadrul Clubului Alpin Român.

A fost Coordonator al Cupei Mondiale Busteni din 2014. Coordonatorul proiectului de Reabilitare a Refugiului Costila, Refugiul Alpinistilor (2016-2018) si coordonatorul proiectului de deschidere a falezelor de cățărat Tamina (2007) și Faleza Junior Brasov (2020)

Mircea Gherase

Mircea Gherase a fost voluntar în diferite proiecte (Clubul Montan Caransebes, Banat-Ja Timișoara), alpinist utilitar, intre 2000 si 2001 a fost  Wilderness teacher and camp counselor/Camp Wakonda la New York, USA, fotograf pentru proiectul antropologic internațional “Peșterea cu Oase”, Manager, co-partner și junior trainer la HAI – Human Adventure Impact outdoor & indoor training, organizator workshop-uri de fotografie în India, director, director de imagine – Superhombre, videograf și editor video la Teatrul Maghiar de Stat, Timișoara, jurnalist si editor video la www.pressone.ro (https://www.youtube.com/c/PressOneRomania) si videojurnalist, contributor UNHCR Romania.